Yann van Ewijk, cybersecurity consultant bij Ultimum

“Toen mijn website gehackt werd, op mijn 15e, wilde ik weten waar dat vandaan kwam. En of ik dat ook kon.”

De passie voor cybersecurity ontstond bij Yann al vroeg. “Toen ik 15 was werd mijn website gehackt Ik wilde meteen weten waar dat vandaan kwam. En of ik dat ook kon”, vertelt Yann met grijns. “Toen ik ook de computer van mijn vrienden bleek te kunnen hacken gaf dat natuurlijk wel een kick.”

Yann over zijn rol als security consultant: “Je kunt eigenlijk twee kanten op in de cybersecurity. In de technische rol  werk je als ’etisch hacker’ en in de adviserende rol geef je grote organisaties advies over cybersecurity en compliancy met wet- en regelgeving. Mijn rol is vooral adviserend.”

Dat Yann ook een periode in de technische rol heeft gewerkt is niet vreemd. “Ik heb nog steeds een passie voor het ethisch hacken. Als security consultant kan ik me echter nog veel meer ontwikkelen op het gebied van stakeholder management en communicatie; ook zaken die ik ontzettend leuk vind. Een mooie combinatie dus.”

Zijn kennis kan hij goed inzetten bij de nieuwe opdrachtgever waar hij is gedetacheerd: Shell. “Met meer dan 20.000 systemen heb je de nodige uitdagingen op cybersecurity gebied. Het is fantastisch als je daar overzicht in kunt krijgen en de juiste analyses kunt maken.”

Met meer dan 20.000 systemen heb je de nodige uitdagingen op cybersecurity gebied. Het is fantastisch als je daar overzicht in kunt krijgen en de juiste analyses kunt maken.

Yann gaf tijdens de Ultimum Inspiration Academy een presentatie over cybersecurity

Spreken
Yann sprak de afgelopen jaren onder meer op verschillende conferenties over cybersecurity en zijn andere grote hobby: Bitcoin en Blockchain technologie. Bitcoin Wednesday, georganiseerd door de Stichting Bitcoin Nederland waarin hij als bestuurslid actief is, groeide in een aantal jaar uit tot een maandelijks event met honderden gasten.

Waarom Bitcoin zo belangrijk is? “De blockchain technologie kan in potentie de wereld veranderen”, is de overtuiging van Yann. “Net als het internet dat destijds gedaan heeft. Ik wil hier onderdeel van zijn en aan bijdragen. Hoewel de praktische toepassingen nog maar  langzaam op gang komen, verwacht ik veel van blockchain technologie.”

Speelt Bitcoin dan ook een rol in zijn werk als security consultant? “Op dit moment ben ik in mijn werk niet bezig met blockchain technologie. Wel kunnen klanten altijd bij mij terecht als ze er vragen over hebben en kan ik de technieken ook voor hen implementeren.”

Persoonlijker dan hier wordt het niet
Terug naar zijn rol als security consultant. Wat was de reden dat je bij Ultimum solliciteerde? “Ik was werkzaam bij IBM en kende de corporate wereld. Ik wilde ook graag werkervaring opdoen bij een kleinere, meer persoonlijke club. In Ultimum heb ik daarmee een perfecte werkgever gevonden. “Kerst, sinterklaas en de familiedag; persoonlijker dan hier wordt het niet”, zegt hij veelbetekenend.

“Recent hebben we zelfs met de security business unit afgesproken om samen gadgets te gaan hacken. Geweldig toch,  om zo samen met collega’s met je passie bezig te zijn?!”

Ook de opleidingsmogelijkheden spreken hem aan. “Je wordt hier echt super breed opgeleid in cybersecurity. Ik hoef me niet te beperken tot kennis die relevant is voor mijn huidige opdracht. Persoonlijk vind ik het erg fijn om zo mijn kennis te verbreden en te verdiepen.”

Kom je bij ons werken?

We zoeken jou!

Ook werken aan gave projecten? Bekijk snel onze vacatures.